VALIKKO

Luvan blogi

  • syyskuu

    • Kotikutoisesta piiperryksestä tulevaisuuden kasvualaksi

      1950-luvulla metsä kaatui miestyövoimalla ja käsipelillä. Saha lauloi kahden miehen välissä. Marjojen poimimiseen oli sentään kehitetty kone, puinen poimuri. 2000-luvulla metsä kaatuu monitoimikoneen voimin. Marjastajan poimuri on muuttunut muoviseksi. Luonnontuoteala on ollut huimassa nousussa koko 2000-luvun ja varsinkin viimeisen viiden vuoden aikana,  laajasta taantumasta huolimatta. Suomessa alan vuotuiseksi liikevaihdoksi on arvioitu noin 300 miljoonaa euroa….

  • elokuu

    • Brexit ja metsä

      Brexit, eli Iso-Britannian mahdollinen ero EU:sta koskee myös metsäalaa. Suomalainen metsäteollisuus ehti jo huolestua siitä, mitä maan mahdollinen ero tarkoittaisi kaupalle. Britannia on kuitenkin alan toiseksi suurin markkina-alue. Ainakin heti Britannian kansanäänestyksen jälkeen oli julkisissa kannanotoissa paljon arvioita siitä, että EU:n jäsenmaiden pitää nyt arvioida uudelleen, mikä on unionin rooli ja asema tulevaisuudessa. Toivottavasti nämä…

  • kesäkuu

    • Metry kyllästyi kompromisseihin

      Metsäteollisuus ry:n ilmoitus erota Elinkeinoelämän Keskusliitto ry:stä oli ehkä raflaavampi päätös kuin mitä oli odotettavissa. Huolimatta siitä, että Metry on myös julkisuudessa suhtautunut moneen EKn linjaukseen kriittisesti. Vaikka nyt kerrotaan, että ero ei johdu kilpailukykysopimuksesta, niin kyllä silläkin rintamalla oli neuvottelujen aikana selviä repeämiä. Tämä näkyi konkreettisesti EKn hallituksen äänestyksessä, missä metsäteollisuuden hävinnyt kanta oli,…

    • Uusiutuva biomassa – ongelma vai mahdollisuus?

      Biomassojen kestävyyskysymykset ovat viime kuukausina nousseet julkiseen keskusteluun. Välillä on puhuttu maailmanlaajuisella, ja joskus hyvinkin paikallisella tasolla. Kysymys biomassojen kestävyydestä on nähty joko hyvin kiireellisenä asiana tai peräti ongelmana, joka jossain vaiheessa tulevaisuudessa on edessä. Se, että biomassojen jalostuksen kestävyydestä puhutaan, on hyvä merkki. Se kertoo siitä, että meillä on alkanut uusi aikakausi raaka-aineiden hyödyntämisessä….

  • toukokuu

    • Meton kaikki sopimusalat rutistivat neuvottelutuloksen

      Metsäasiantuntijoiden kaikille sopimusaloille on nyt soveltamisneuvotteluissa saatu kilpailukykysopimuksen mukaiset neuvottelutulokset. Tunne on helpottunut, vaikka tietenkään ei ole mukavaa neuvotella esimerkiksi vuosittaisen työajan pidentämisestä kolmella päivällä tai 24 tunnilla. Neuvottelutunnelma oli kauan odottava ja tarkkaileva. Aikaa käytettiin eri vaihtoehtojen hakemiseen lähinnä koskien työajan pidentämistä. Valtaosa metsäasiantuntijoiden työsuhteista on vapaamuotoisessa työajassa. Tämä tietenkin asetti erityisvaatimuksia meidän neuvotteluihin….

    • Päätä Karjalan mäntyyn

      Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee, kuuluu vanha sanonta. Silläkin uhalla muistelen vanhoja – tosin en kovin vanhoja. Viisi vuotta sitten Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa oli lakkautusuhan alla joko maatalousopetus tai musiikki. Kulttuuriväki puolusti voimakkaasti musiikkia, ja maatalousväen viesti kaikui kuuroille korville. Musiikki voitti, ja vahvasti maataloudesta elävä maakunta menetti maatalousopetuksen. Näin siitäkin huolimatta, että musiikin aloituspaikat…

    • Mikko Malin: Kesä koittaa ja kalaa(n) tekevi mieli!

      Kesän kynnyksellä onkin aika hankkia kalastusluvat ja perehtyä hieman asioiden luvallisuuteen. Aiemmin on arvioitu, että noin puolet kalastuksenhoitomaksuvelvollisista on jättänyt maksunsa maksamatta. On siis tarve muuttaa suuntaa ja saada salamatkustajat mukaan kalavesien hoitotalkoisiin. Nyt, saatuamme 30-vuoden jälkeen uuden kalastuslain ja sen sivussa nipun erilaisia asetuksia, olemme edistyksen tiellä. Uusi kalastuslaki liitännäisasetuksineen luo suuntaviivat uudentyyppiselle ajatusmaailmalle…

    • Håkan Nystrand: Maaseutupolitiikan neuvosto aloitti railakkaasti!

      Maaseutupolitiikan neuvoston ensimmäinen kokous oli viime viikolla. Ministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla pidetyssä kokouksessa oli myös uusia tuulahduksia valtionhallinnon kokoustekniikassa! Neuvosto korvaa aiemmin toimineen maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän YTR:n. Hallinnollisesti on tällä tavalla nostettu profiilia. YTR:n puheenjohtajana toimi viime vuosien aikana maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Nyt maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtajana on maa- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja…

  • huhtikuu

    • Håkan Nystrandin blogi Metsähyvinvointi.fi -sivustolla: Positiivisen johtamisen ilmapiiri tuo tulosta

      Sain vastata lehtihaastattelussa kysymyksiin hyvästä johtajuudesta. Mukana oli yllättäviäkin kysymyksiä, joihin jouduin vastaamaan käytännössä heti. Ehkä sitä haastattelussa haettiinkin, siis selkäydinreaktioita. Omat ajatukseni johtajuudesta ovat syntyneet käytännön kautta. Tietenkin olen osallistunut lukuisiin erilaisiin johtajuutta käsitteleviin tilaisuuksiin, mutta en voi sanoa, että olisin jonkin tietyn johtajuusfilosofian kannattaja. Ehkä viisasta onkin oppia käytännöstä ja samalla poimia parhaimmat…