VALIKKO

Luvan blogi

  • maaliskuu

    • Neuvottelukierros loppusuoralla, Kemeran uudistamistyö vauhdissa

      Vientiteollisuudesta syksyllä liikkeelle lähtenyt neuvottelukierros on edennyt tasaista tahtia. Metsäteollisuuden kaikista sopimuksista on myös päästy ratkaisuun. Julkisen sektorin, valtion ja kunnan, pääratkaisut tulivat vaikeiden neuvotteluvaiheiden jälkeen kuitenkin suhteellisen nopeasti. Kaupan ja palveluiden aloilla tilanne on vielä kesken ja esimerkiksi kaupan alalla on sovittelu käynnissä. Kaikesta huolimatta voidaan todeta, että liittokohtainen neuvottelukierros on loppusuoralla ja seuraava…

  • tammikuu

    • Tammikuu on myös luonnonvara-alojen neuvottelukuukausi / Januari är också naturresursbranschernas förhandlingsmånad

      Kahden miljoonan palkansaajan joukosta vasta neljäsosa on uusien sopimusten piirissä. Tammikuun aikana on mielenkiintoista nähdä, miten 1,5 miljoonan kokoisen palkansaajaryhmän liitot onnistuvat omissa neuvotteluissaan. Veikkaan, että pääsääntöisesti aika hyvin. Sitä eivät Suomen työmarkkinamallin kritisoijat välttämättä kuitenkaan noteeraa. Suurinta osaa Suomen työehtosopimuksista neuvotellaan tällä hetkellä. Julkisen alan sopimukset, kuten kunta ja valtio, loppuvat myös tammikuussa. Johtuen…

  • joulukuu

    • Yrittäjämietteitä talven kynnyksellä

      Päivän sana on hiilijalanjälki. Milloin metsät ovat hiilensitojia tai -nieluja kommentoijasta riippuen. Brysselissä tehdään merkittäviä päätöksiä tulevan talven aikana. Bio-/metsätaloudessa on suuria hankkeita lähdössä liikkeelle, mutta epävarmuus linjauksista jarruttaa investointipäätöksiä. Välillä tuntuu, että hyvän metsänhoidon menetelmillä on aiheutettu suoranaista vahinkoa elinympäristölle. Tutkijoiden voimakas kahtiajakautuminen aiheen ympärillä luo lisäepävarmuutta, eivätkä meidän euroedustajatkaan ole löytäneet yhteistä linjaa….

  • marraskuu

    • Intressebevakningsblogg

      Förhandlingsrundan Höstens och vinters förbundsvisa förhandlingsrunda har nu startat på allvar. Inom teknologi- och kemiindustrin har redan förhandlingsresultat uppnåtts. Länge pratades det i media om att skogsindustrin skulle öppna förhandlingarna, men precis som tidigare sagts, så verkade det nog ganska osannolikt. Idag vet vi hur det gick. De stora avtalen var ändå de som i…

  • lokakuu

    • Talous kasvaa, haasteita riittää

      Valtion talouden kehitys on nyt myönteinen. Tälle vuodelle ennustetaan noin kolmen prosentin kasvua ja työllisyyskin paranee. Viimevuoden takaiseen nähden työttömiä on 50 000 vähemmän, mikä tarkoittaa noin 200 000 suomalaiselle parempaa toimeentuloa. Haasteet ovat kuitenkin edelleen kovat. Syksyn työmarkkinaneuvotteluissa linjataan myös tulevaa talouskehitystä. Metsäteollisuuden nolla-tarjous oli lähinnä ala-arvoinen ja hyvin huonosti tähän tilanteeseen sopiva. Isoin…

    • Viljelijät ja laskettelukeskukset

      Edellisen lehden blogini syyskuun puolivälissä otsikoin ”Kesää odotellessa”. Kirjoituksessani toivoin lämmintä ja kuivaa syksyä, jotta hitaasti kypsynyt sato saataisiin korjattua mahdollisimman hyvälaatuisena. Ei tullut kuivaa syksyä, vaan runsas sade huuhtoi monella tilalla hyvän sadon toiveet. Syyskuun loppu ja lokakuun alku olivat vuodenaikaan nähden lämpimiä, mutta ei siihen aikaan vuodesta enää kesän lämpösumman vajausta kurota kiinni….

  • syyskuu

    • Erävoitto metsätaloudelle ja hiilinielulle

      EU parlamentin äänestys LULUCF-asetuksesta eli metsienkäytön hiilinieluista ja -päästöistä, oli mielenkiintoinen, mutta samalla äärimmäisen tärkeä Euroopan Unionin ”metsämaille” ja erityisesti Suomelle. Parlamentin ympäristövaliokunnan alkuperäinen esitys oli monella tavoin epäoikeudenmukainen. Se olisi rajoittanut merkittävästi Suomen metsätaloutta ja biotuoteteollisuutta. Myös metsiemme hiilinielukapasiteetti oli vaarassa, koska hyvin hoidetut kasvavat metsät sitovat parhaiten hiiltä. Metsänhoidon mallioppilaasta maksumieheksi? Esitys lähti…

    • Valuvika EU:n päätöksenteossa

      Euroopan Unioni vaikuttaa vahvasti luonnonvara-alan toimintamahdollisuuksiin Suomessa. Yhteinen maatalouspolitiikka koskettaa kotimaisen viljelijän elämää päivittäin. Vaikka EU:ssa ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa, niin metsähehtaariemme hoitoon ja käyttöön vaikutetaan monin tavoin ympäristöpolitiikan, teollisuuspolitiikan ja kilpailupolitiikan kautta. EU on siis keskeinen tekijä Suomen luonnonvara-alojen asiantuntijoille ja elinkeinoille! Käynnissä oleva prosessi koskien maankäyttöä ja hiilinielun laskentaa on esimerkki siitä, miten…

  • kesäkuu

    • Henkilöstön hyvinvointi on osa biotalouden kestävyyttä

      Maailmalla puhutaan tänä päivänä yhä enemmän kestävyydestä, uusiutuvuudesta, ilmaston muutoksesta, hiilinielusta, biomateriaaleista ja kierrätettävyydestä. Olemme heränneet miettimään yhteistä kestävää tulevaisuutta. Luonnonvara-aloilla toimiville asiantuntijoille tämä ei ole yllättävää. Tämä ammattikunta, jos mikään, tietää miten toimia kestävästi ja luonnon ehdoilla. Tässä ikuisuuden silmänräpäyksessä olemme luonnonvara-aloilla juuri nyt oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Meillä on uusiutuvuuden ratkaisuja kestävyyden haasteisiin….