VALIKKO

Luvan blogi

  • tammikuu

    • Kestävyyttä kehittämässä

      Globaalien ja paikallisten haasteiden maailmassa vapaaehtoinen metsäsertifiointi on yksi varteenotettava työkalu kestävän kehityksen edistämiseksi. Miksi sitä tarvitaan ja mikä on sen tulevaisuus? Kestävälle kehitykselle on kasvava tilaus ja tarve. Ilmastonmuutos, luontokato, taloudellinen epävakaus ja väestönkehitys ovat vain joitakin esimerkkejä niistä haasteista, joita ihmiskunta ja Suomi tällä hetkellä kohtaavat. Kestävyyden konsepti pitää sisällään ekologisen, taloudellisen ja…

    • Puun poltolla puhdistetaan ilmaa

      Fossiilisen öljyn ja maakaasun polttaminen lisää ilman hiilidioksidia ja edistää kasvihuoneilmiötä. Puun polttaminen sen sijaan on vastaus moniin ongelmiin, sillä puu sitoo ilman hiilidioksidia kasvaessaan ja puuta poltettaessa saadaan lukuisia tuotteita, jotka toimivat hiilivarastoina ja puhtaan energian lähteinä. Biohiili on hiilivarasto Biohiiltä saadaan, kun kuumennetaan puuta hapettomasti pyrolyysissä. Biohiiltä käytetään kasvualustoissa maan parantamiseen ja suodatinhiilenä…

  • syyskuu

    • Kerskakulutuksesta maltillisuuteen

      Kriisiä pukkaa kriisin perään. Energian hinta huimaa, eikä sen saatavuudesta tulevina talvikuukausina ole täysiä takeita. Inflaatio oli heinäkuussa 7,8 %. Tilojen kannattavuutta syö lannoitteiden ja energian hinnannousu. Myönteistä on, että kotieläintuotteiden hinnat ovat hieman nousseet ja viljan myyntihinnat ovat olleet ennätyskorkealla. Niin maatilojen kuin omakotitaloasujien kannattaa käydä läpi energian kulutus, onko jokin mistä voin kulutusta…

  • kesäkuu

    • Nyt on työntekijän markkinat / Nu är det arbetstagarens marknad

      Ikävän maailmantilanteen takia huoltovarmuus on taas muistuttanut meitä tärkeydestään. Ukrainan sodan takia huoltovarmuus on koetuksella ja Venäjän puun korvaamiseen kotimaisella puulla tarvitaan lisää työvoimaa. Samaan aikaan tarvitaan raaka-aineita kotimaan investointeihin ja tämä on johtanut siihen, että varsinkin puunhankintaan ja energiaratkaisuihin keskittyvät yhtiöt vahvistavat rivejään ennennäkemättömillä rekrytoinneilla. Tätä kirjoitettaessa vapaita avoimessa hakuprosessissa olevia metsäasiantuntijoille sopivia työpaikkoja…

  • maaliskuu

    • Omavaraisuus

      Ukrainan sota on avannut monen silmät. Ilmastonpelastushuumassa asetettiin kunnianhimoisia tavoitteita, joista osasta on nyt luovuttava. Suomi on kylmä pohjoinen maa pitkillä välimatkoilla, eikä täällä aina tuule tai varsinkaan aurinko paista. Tarvitsemme turvetta. Suomessa turpeen uusiutuvuus jätetiin arvan varaan ja peli hävittiin, vaikka turve kasvaa yli 30 miljoonaa kuutiota vuodessa. Lämpövoimalaitoksissa turvetta on korvattu puuhakkeella, josta…

  • tammikuu

    • Vapaaehtoisuuden varassa

      Viime marraskuussa keskustelua maataloudesta leimasi kannattavuuden lisäksi erään ministerin näkemys viljelijöiden ilmastotoimien perustumisesta liiaksi vapaaehtoisuuteen. Seuratessa kuluvan vuoden satotasoja, tuotantopanosten hinnan nousua ja tulevan kevään kylvöjen hintalappua näyttäytyy vapaaehtoisuus mielestäni aivan eri näkökulmasta. Suomalainen ruoantuotanto on täysin viljelijöiden vapaaehtoisuuden varassa. Kuluttajana minua hävettää, ettei alkutuottajalle ohjautuva osuus ole suurempi. Kuivuus kuritti kesällä. LUKEn 24.11. julkaiseman…

  • joulukuu

    • Ilmastosankarit

      Tässä on Luonnon Varassa-lehden 4/2021 artikkeli ”Ilmastosankarit” kokonaisuudessaan. Artikkeliin on haastateltu maanviljelijä, agrologi Kallepekka Toivosta ja MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietolaa.     Teksti ja kuvat: Tiina Eklund Suomen maa- ja metsätalous pelastavat maailmaa Globaali fossiilitalous on 90 prosenttisesti syypää ilmastonmuutokseen. Silti Suomen maa- ja metsätalous on päivittäin mediassa syytettyjen penkillä. Miksi?   Maanviljelijä Kallepekka Toivonen…

  • lokakuu

    • Uusi kausi – Ny period

      Syksyllä 2017 pidettiin Meton kymmenes liittokokous, jossa päätettiin Meton hallinnon keventämisestä. Aiemman valtuuston sijasta valittiin edustajisto korvaamaan sekä liittokokous että valtuusto. Tämän vuoden syyskuun lopussa Meton ensimmäisen edustajiston kausi päättyi. Mennyt kausi on ollut tapahtumarikas. Heti kauden alussa oli elettävä alkuvuonna 2017 voimaan tulleen kilpailukykysopimuksen kanssa. Sopimus sisälsi palkkatason jäädyttämistä, työajan pidentämistä, työnantajamaksujen vähentämistä ja…

  • syyskuu

    • Ruokaturva

      Takana on harvinaisen kuuma ja kuiva kesä. Lämpöä on nostattanut myös viljelijöiden kohtuuton syyllistäminen ilmastokeskustelussa. Työtä puhtaan ja turvallisen suomalaisen ruuan eteen ovat ohjanneet kulloinkin voimassa olevat lait, asetukset ja tukisäädökset niin EU- kuin kansallisella tasolla. Tulevan CAP-kauden ehdot ohjaavat tekemistä vuodesta 2023 eteenpäin. Uudistus notkahti eteenpäin kesällä ja maatalouspolitiikan kansallista strategiasuunnitelmaa valmistellaan kuluvan vuoden…