Metsäasiantuntijat: Metsien käytöllä torjutaan ilmastonmuutosta
Lehdistötiedote 1.12.2017
EU-TASON PÄÄTÖKSET OVAT RATKAISEVIA SUOMEN METSÄTALOUDELLE
METO – Metsäalan Asiantuntijat esittää, että Suomen metsäsektorin toimijat laajasti yhdessä ratkaisisivat, miten jatkossa tehdään Euroopan Unionin tason vaikuttamista ennakoivasti ja siten tehokkaammin.
EU:n lopulliset päätökset koskien LULUCF-asetusta ja biomassojen käyttöä, ovat erittäin merkittäviä Suomen metsätalouden kannalta. Nyt ovat ajankohtaisia meille tärkeiden EU-strategioiden uusimisen päätösprosessit koskien metsiä, bio- ja kiertotaloutta.
Yhteistä edunvalvontaa vaativat aiheet eivät lopu tähän Euroopan Unionissa. Suomen metsäsektorin toimijoiden tulee nyt yhdessä suunnitella, miten toimimme ennakoivasti sekä tehokkaasti tiedonjakajina, asiantuntijoina ja edunvalvojina EU-tason metsäasioissa.
Metsäresurssien tehokkaalla käytöllä Euroopan Unioni voi toimia aktiivisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa. Metsien tulee olla aktiivisessa käytössä tehokkaana hiilinieluna ja fossiilisten polttoaineiden korvaajana. Olemme tällä tavalla osaltamme torjumassa ilmastonmuutosta, toteaa METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n hallitus
Metsistä saamme nyt ja lähitulevaisuudessa merkittäviä uusia sekä korkeasti jalostettuja tuotteita. Esimerkiksi kankaan valmistus kestävästi hoidetuista boreaalisista metsistä on uusi ekologinen mahdollisuus, joka vapauttaa puuvillapeltoja ruoan kasvatukselle. Vastaavia esimerkkejä on lupaava ja vakuuttava lista.
Metsäasiantuntijoiden mukaan on myös tärkeää varautua ilmastonmuutokseen, joka vaikuttaa metsiemme hoitoon. Talvien lauhtuminen kasvattaa metsätuhoriskiä, hankaloittaa puunkorjuuta ja haastaa kotimaisten lajien sopeutumiskyvyn. Toisaalta puiden kasvu kiihtyy ja Suomen metsävarat tuottavat puuta aiempaa nopeammin. Metsien hoito ja hyödyntäminen vaatii nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän asiantuntijuutta.
Lisätietoja:
puheenjohtaja Håkan Nystrand, puh. 040 – 7615 176
METO – Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 7 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös metsäalan opiskelijat ovat Meton jäseniä.
Takaisin