VALIKKO

Vuosi: 2021

  • joulukuu

    • Ilmastosankarit

      Tässä on Luonnon Varassa-lehden 4/2021 artikkeli ”Ilmastosankarit” kokonaisuudessaan. Artikkeliin on haastateltu maanviljelijä, agrologi Kallepekka Toivosta ja MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietolaa.     Teksti ja kuvat: Tiina Eklund Suomen maa- ja metsätalous pelastavat maailmaa Globaali fossiilitalous on 90 prosenttisesti syypää ilmastonmuutokseen. Silti Suomen maa- ja metsätalous on päivittäin mediassa syytettyjen penkillä. Miksi?   Maanviljelijä Kallepekka Toivonen…

  • lokakuu

    • Uusi kausi – Ny period

      Syksyllä 2017 pidettiin Meton kymmenes liittokokous, jossa päätettiin Meton hallinnon keventämisestä. Aiemman valtuuston sijasta valittiin edustajisto korvaamaan sekä liittokokous että valtuusto. Tämän vuoden syyskuun lopussa Meton ensimmäisen edustajiston kausi päättyi. Mennyt kausi on ollut tapahtumarikas. Heti kauden alussa oli elettävä alkuvuonna 2017 voimaan tulleen kilpailukykysopimuksen kanssa. Sopimus sisälsi palkkatason jäädyttämistä, työajan pidentämistä, työnantajamaksujen vähentämistä ja…

  • syyskuu

    • Ruokaturva

      Takana on harvinaisen kuuma ja kuiva kesä. Lämpöä on nostattanut myös viljelijöiden kohtuuton syyllistäminen ilmastokeskustelussa. Työtä puhtaan ja turvallisen suomalaisen ruuan eteen ovat ohjanneet kulloinkin voimassa olevat lait, asetukset ja tukisäädökset niin EU- kuin kansallisella tasolla. Tulevan CAP-kauden ehdot ohjaavat tekemistä vuodesta 2023 eteenpäin. Uudistus notkahti eteenpäin kesällä ja maatalouspolitiikan kansallista strategiasuunnitelmaa valmistellaan kuluvan vuoden…

  • kesäkuu

    • Jälkiä metsässä

      Ihailen kasveja metsässäni, mutta lajeja en halua mainita. Sama on mielenkiintoisten lintuhavaintojen kanssa. Harkitsen niiden ilmoittamista Tiira-järjestelmään, mutta en ilmoitakaan. Varmuuden vuoksi. Olen kuullut puhuttavan ”vihreästä vaarasta”. Se tarkoittaa, että joku haluaa yllättäen suojella sinun metsästäsi jotain, jota sinä olet ihaillut ja suojellut. Rohkea on se metsänomistaja, joka uskaltaa tänä päivänä lisätä metsissään monimuotoisuutta. Kun…

  • maaliskuu

    • Älyä ja asennetta

      Agrologien Liitto oli toimeksiantajana viime syksynä HAMKssa aloittaneiden agrologiopiskelijoiden Agrologin osaaminen globaalissa ruoantuotannossa – projektissa, jossa yksi ryhmistä tarkasteli aihetta tekniikan näkökulmasta. Olin otettu siitä kiinnostuksen ja innostuksen määrästä – sekä asenteesta – millä ryhmä tarttui teemaan. Innovaatiot mahdollistavat muun muassa traktoreiden ja työkoneiden yhä pidemmälle viedyn keskinäisen tiedonvaihdon, joka muuttaa myös viljelijän työnkuvaa –…

    • Avointa keskustelua ja faktat pöytään – Öppen diskussion och fakta på bordet

      Ilmastoasiat ahdistavat, unohdetaan omistusoikeus, kävellään metsänomistajien yli ja kerrotaan mitä halutaan kertoa. Metsän suuntaan on helppo huutaa, varsinkin kun metsiään hyvin hoitava hiljainen kansa ei lähde mukaan yleistämään omia käsityksiään metsien kestävästä hoidosta. Suomessa metsäasiantuntijat neuvovat asiantuntevasti metsänomistajia kaikissa asioissa, mutta metsänomistaja päättää aina omien metsiensä hoidosta. Metsäasiantuntijan työkalupakissa on kaikille eri kasvupaikoille sopivat metsänhoitomenetelmät….